Langetermijnsparen

Langetermijnsparen

Veel Belgen doen aan pensioensparen, maar kunnen daarnaast nog een mooie belastingvermindering realiseren met langetermijnsparen. Je kunt beide dus combineren en extra fiscaal voordeel genieten.

Na aflossing van je woningkrediet

Heb je je woningkrediet afbetaald? Dan komt er opnieuw ruimte vrij om fiscaal voordelig te sparen.

Na je pensioen

Ook tijdens je pensioen kun je jarenlang genieten van deze belastingvermindering op voorwaarde dat je belastingen betaalt tijdens je pensioen. Opgelet: je moet er wel mee beginnen vóór je 65e verjaardag.

Welk voordeel levert het op?

Langetermijnsparen levert je een mooi jaarlijks belastingvoordeel op. Je recupereert afhankelijk van je inkomsten tot 30% van het gespaarde bedrag via de personenbelasting.

Als je per jaar bijvoorbeeld 1.000 euro spaart, kun je het jaar nadien tot 300 euro terugkrijgen van de fiscus. In 2017 kun je – afhankelijk van je inkomen of pensioen – tot 2.260 euro sparen. Dat kan je tot 678 euro minder belastingen opleveren.

Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel, moet het contract aan een aantal voorwaarden voldoen. Die worden verder toegelicht bij het product.

Waarin spaar ik dan, en wat brengt dat op?

Langetermijnsparen kun je alleen in een fiscale spaarverzekering. Het belangrijkste kenmerk van zo’n spaarverzekering is dat ze je een grote zekerheid geeft. Elk bedrag dat je spaart, brengt immers minstens een vaste gegarandeerde rente op. Het gespaarde bedrag wordt uitgekeerd op de einddatum van het contract. Die einddatum is ten vroegste je 65e verjaardag. In geval van overlijden voor de einddatum eindigt het contract op dat moment en wordt het spaartegoed uitbetaald aan de begunstigde.

De rentevoet blijft voor elke storting gegarandeerd gedurende de gehele looptijd. Het globale rendement varieert van jaar tot jaar en hangt af van de resultaten van de verzekeraar.

Vanaf wanneer kan ik aan mijn geld?

Je spaart zolang je wilt in het langetermijnsparen. Het contract loopt minstens 10 jaar en kan ten vroegste eindigen op je 65e verjaardag. Spaar hierin dus geld dat je voor een langere termijn kunt missen. Als je eerder aan je geld wilt, kan dat door het vervroegd af te kopen, maar dat is fiscaal niet altijd voordelig.

Fiscale behandeling

Het spaartegoed wordt een belasting op langetermijnsparen geheven op je 60e verjaardag, of op 10 jaar na de start van het contract, als het werd gesloten vanaf de leeftijd van 55 jaar. Die belasting stelt vrij van verdere belastingen. Bij een eerder overlijden wordt het uitgekeerde spaartegoed belast in de personenbelasting.

Zodra je voor een gespaard bedrag een belastingsvermindering hebt genoten, is de latere uitkering van het eindkapitaal belastbaar.

Als je het spaartegoed zou opvragen vóór je zestigste verjaardag of, als het werd gesloten vanaf 55 jaar, binnen de 10 jaar na de start van het contract, dan kan dat fiscaal nadelig zijn.

De fiscale behandeling kan in de toekomst veranderen.

Tip voor de 50- en 60-plussers

  • Ben je 50-plusser? Start nu een contract voor langetermijnsparen en geniet nog jarenlang een mooie belastingvermindering. Kies een einddatum ver genoeg in de toekomst, zodat je ook tijdens je pensioen nog kunt genieten van deze belastingvermindering.
  • Ben je 60-plusser? Om nog jarenlang te kunnen genieten van de belastingvermindering, moet je een langetermijnspaarcontract afgesloten hebben vóór je 65e verjaardag. Als je 65 geworden bent, is het dus te laat, en kun je geen contract meer starten.

Hoe starten?

Wil je weten hoeveel belastingvermindering je jaarlijks kunt realiseren op basis van je beroepsinkomen of pensioen?

Maak een afspraak en we bekijken het samen.

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |