Nieuwe regels voor de rijopleiding in Vlaanderen

Een langere oefenperiode en een verplichte vorming voor de begeleider: dat is wat sinds 1 maart 2024 is veranderd voor wie in Vlaanderen het rijbewijs B wil behalen.

De Vlaamse overheid wil zo de slaagkansen voor het praktijkexamen bevorderen en onaangepast rijgedrag in de kiem smoren. Woon je in Wallonië of Brussel? Daar zijn de regels nog anders. We zetten alles op een rijtje.

Wat verandert er voor kandidaat-chauffeurs in Vlaanderen?

Ben je autobestuurder in spe en slaagde je voor het theorie-examen? Dan mag je oefenen op de weg met een voorlopig rijbewijs. Dat kan met een of maximaal twee begeleiders. Of je oefent alleen, maar dan moet je eerst minimaal 20 uur rijles volgen bij een erkende rijschool.

Hoelang duurt je oefenperiode? Sinds 1 maart 2024 moet je minstens vijf maanden geoefend hebben op de openbare weg voor je het praktijkexamen mag afleggen.

Goed om te weten: is je oefenperiode gestart vóór 1 maart en heb je je praktijkexamen niet afgelegd voor die datum? Ook dan moet je minimaal vijf maanden oefenen.

De verlenging van de oefenperiode van drie naar vijf maanden moet de verkeersveiligheid verhogen. Studies tonen aan dat een oefenperiode van minstens vijf maanden het risico om betrokken te raken bij een ernstig verkeersongeval aanzienlijk verkleint.

Wat verandert er voor de begeleider(s) in Vlaanderen?

Wil jij je zoon, dochter of iemand anders begeleiden tijdens hun oefenperiode op de openbare weg? Hou er dan rekening mee dat je verplicht een opleiding van drie uur moet hebben gevolgd. Dat kan bij een erkende rijschool of een erkende lesgever, ter plaatse of digitaal.

Je moet dat vormingsmoment minstens vijf maanden voor het praktijkexamen van je pupil gevolgd hebben. Na voltooiing van de opleiding krijg je een begeleidersattest dat 10 jaar geldig blijft.

De opleiding kost 20 euro.

Goed om te weten: het vormingsmoment bestond al tussen oktober 2017 en maart 2020. Heb je toen de vorming gevolgd? Dan hoef je dat niet opnieuw te doen. Wel moet je het begeleidersattest voorleggen op de dag van het praktijkexamen.

Meer info over de wijzigingen in Vlaanderen?

Alle info om je rijbewijs B te behalen vind je op https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-b.

Hoe zit het in Wallonië en Brussel?

Bovenstaande veranderingen gelden alleen voor Vlaanderen. Woon je in Wallonië of Brussel, dan gelden er andere regels die je moet volgen alvorens je je praktijkexamen kan afleggen.

De belangrijkste regels voor Wallonië

Oefen je met een begeleider?

Oefen je via de rijschool?

Je hebt keuze uit:

Meer info? Kijk op https://www.filierelibre.be/permis-pratique-en-wallonie.html

De belangrijkste regels voor Brussel

Meer info? Kijk op https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/rijbewijs-b-rijopleiding-en-examen

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |