Wat is pensioensparen?

We hebben allemaal een idee van hoe ons pensioen er zal uitzien. Tijd om rustig de krant te lezen in de ochtend, reizen, kleinkinderen verwennen … Met pensioen gaan is uiteraard leuker als je genoeg geld hebt. We weten dat ons wettelijk pensioen lager gaat liggen dan ons huidig inkomen. Al wil dat niet zeggen dat je vandaag niet kunt starten met te sparen voor je pensioen. Ons advies: spaar voor later met de oplossing pensioensparen.

Start met pensioensparen

Pensioensparen is een populaire methode om extra te sparen voor je pensioen. Die populariteit heeft ongetwijfeld te maken met het fiscale voordeel dat pensioensparen je oplevert. Met pensioensparen spaar je voor je pensioen als aanvulling op je wettelijke pensioen.

Met pensioensparen geniet je een belastingvoordeel van 30 %. Hoeveel dat belastingvoordeel dan precies inhoudt, hangt af van het jaarlijks bedrag dat je bijeenspaart. Het jaarlijks spaarbedrag is wel beperkt, het maximumbedrag is wettelijk bepaald en bedraagt 990 euro. Vandaag kan het zijn dat je 1.270 euro spaart (met een fiscaal voordeel van 25 %), die formule zal in 2024 verdwijnen.

Spaar je jaarlijks een maximum van 990 euro, dan ontvang je het maximale fiscale voordeel van 30 % of 297 euro. Let op, spaar je meer dan 990 euro? Verwittig dan je makelaar, als je dat niet doet zal hij automatisch het verschil terugstorten.

Wanneer start je met pensioensparen?

Het principe is simpel: hoe vroeger je start, hoe langer je geld rendeert. Je spaart jaarlijks een bedrag bij elkaar. Hoe meer je jaarlijks spaart (maximaal 990 euro), hoe meer kapitaal op het einde van de rit. Het belastingvoordeel dat je geniet door aan pensioensparen te doen, zie je natuurlijk bij je jaarlijkse belastingafrekening. Daarom raden we aan om zo vroeg mogelijk te starten met pensioensparen.

Pensioensparen via een fonds of een verzekering?

Als je aan pensioensparen wilt doen, kan dat op 2 manieren:

Kies je voor een pensioenspaarfonds, dan spaar je via een fonds bij een bank. Zo’n fonds bestaat meestal uit aandelen en obligaties. Het rendement op je spaarcenten varieert in functie van marktomstandigheden en je hebt geen kapitaalbescherming, een risico dus. Maar als het fonds goed presteert, dan profiteer jij daar ook van. Het rendement bij een pensioenspaarfonds ligt gemiddeld hoger dan bij een verzekering.

Kies je voor een pensioenspaarverzekering, dan kun je kiezen voor een pensioenspaarverzekering tak21 met een vast rendement. Hier heb je een goed zicht op wat je gaat krijgen op het einde van de rit. Of je kiest voor een pensioenspaarverzekering tak23 waarbij je kunt beleggen in beleggingsfondsen.

Naast pensioensparen zijn er nog andere manieren om extra te sparen voor je pensioen, bijvoorbeeld via een beleggingsverzekering.

Hoe spaar jij het best voor je pensioen?

Is de vraag ‘Wat is pensioensparen?’ intussen helemaal duidelijk? En heb je graag advies op maat over wat het beste werkt voor jou? Maak dan een afspraak bij ons op kantoor en wij adviseren je op basis van je concrete financiële situatie en je vermogen om verliezen te dragen, je kennis, ervaring, jouw duurzaamheidsvoorkeuren en beleggingsdoelstellingen inclusief je risicotolerantie.

Bron: Baloise

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |