Hospitalisatieverzekering: ook nuttig op reis

Komt je hospitalisatieverzekering ook tussen bij ziekte of ongeval in het buitenland? Meestal wel. Maar je checkt best vóór je vertrek waarvoor je precies verzekerd bent. Zijn bijvoorbeeld de ambulante medische kosten en repatriëring gedekt? Ook op een buitenlandse reis kan je door ziekte of een ongeval in het ziekenhuis belanden. En daar kunnen in sommige landen hoge kosten bij komen kijken.

De Europese ziekteverzekeringskaart

Zorg in ieder geval dat je je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) op zak hebt. Die is niet verplicht, maar vergemakkelijkt wel het papierwerk als je tijdens je buitenlands verblijf onvoorzien medische zorg nodig hebt. De kaart bewijst dat je verzekerd bent door de Belgische Sociale Zekerheid, en dus recht hebt op een terugbetaling van wettelijke kosten van medische zorgen in het buitenland. Je moet dan enkel het remgeld en eventuele supplementen zelf betalen.

Je vraagt de kaart aan bij je ziekenfonds voor elk gezinslid. Ze is geldig voor de landen van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. 

De EZVK biedt al een zekere bescherming als je gehospitaliseerd wordt in de landen waar ze geldig is.

Ruimere dekking met een hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering biedt over het algemeen al een ruimere dekking in het buitenland. Het hangt wel af van verzekering tot verzekering. Sommige komen alleen tussen voor een opname in België, andere ook voor een hospitalisatie in Europa of zelfs wereldwijd.

Kijk ook na wat er precies gedekt is. Zijn ook ambulante medische kosten zoals medicijnen en een doktersbezoek gedekt? Of opzoekings- of reddingkosten? En wat als je als gevolg van een ziekte of ongeval gerepatrieerd moet worden?

In sommige landen is een verzekering die je medische kosten dekt verplicht. Vraag dan vóór je vertrek tijdig je verzekeringsattest aan. Sinds de coronapandemie vragen namelijk steeds meer landen dat attest om aan te tonen dat je gedekt bent voor medische kosten in het buitenland en een repatriëring naar België. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan je nagaan voor welke landen dat document vereist is.

Verschil hospitalisatieverzekering en reisbijstandsverzekering

Niet alle hospitalisatieverzekeringen zijn even uitgebreid. Zo bieden ze niet altijd medische bijstand of repatriëring van de verzekerde en zijn/haar gezinsleden. Dan kan een bijkomende reisbijstandsverzekering nuttig zijn. Die verleent uitgebreidere bijstand op reis. Bijvoorbeeld ook als je reisdocumenten gestolen worden. Of als je vroeger naar huis moet terugkeren, doordat bijvoorbeeld je woning ernstig beschadigd raakte bij een storm. Of wegens het overlijden van een familielid.

Wil je weten welke verzekeringen het meest geschikt zijn voor jou als je op reis gaat? Contacteer ons gerust, we geven je graag het gepaste advies.

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |