Tijdelijk werkloos en arbeidsongeschikt, wie betaalt mijn uitkering?

Als je een tijd niet kan werken omdat je bedrijf tijdelijke werkloosheid heeft ingeroepen, heb je recht op een uitkering. Maar ook als je door ziekte of een ongeval moet afhaken op het werk, kan je een beroep doen op een uitkering. Wat nu als beide situaties op jou van toepassing zijn?

De ene uitkering is de andere niet en ‘stapelen’ mag niet

Een uitkering bij tijdelijke werkloosheid wordt betaald door de RVA en bedraagt 65 %* van je gemiddelde loon, met een maximum van 65 % van 3.199,26 euro. Ook als je meer verdient dan dat begrensde loon, zal je (bruto)uitkering niet hoger liggen. Je hebt er recht op als het bedrijf waarvoor je werkt de tijdelijke werkloosheid aanvraagt en dat wordt toegekend.

Wie ziek is, krijgt na de eerste maand een uitkering van de mutualiteit en die bedraagt 60 % van je loon tot een maximum van +/- 4.430 euro. Als je ziek bent én tijdelijk werkloos, heb je jammer genoeg niet recht op beiden.

Dus, wie zorgt er nu voor jouw inkomen in deze periode?

Krijg je een gewaarborgd loon, een uitkering van het ziekenfonds, of een uitkering van de RVA als je ziek bent tijdens een periode van tijdelijke economische werkloosheid? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig.

Wie al een ziekte-uitkering kreeg, blijft die behouden

Als je al een tijdje arbeidsongeschikt bent en al een uitkering kreeg via de mutualiteit vóór je bedrijf de tijdelijke werkloosheid aanvraagt, dan blijf jij recht hebben op die ziekte-uitkering.

Word je ziek tijdens de periode van economische werkloosheid?

Dan neem je best zo snel mogelijk contact met de RVA en je mutualiteit om na te gaan hoe en via welke partij je een uitkering zult ontvangen. Ook als je nog een gewaarborgd loon ontvangt en dan tijdelijk werkloos wordt, neem je best contact op met die instanties. In het kader van het coronavirus, is er nog discussie over wie er juist uitkeert in die laatste situatie. 

* In de context van het coronavirus heeft de overheid enkele maatregelen genomen om de uitkering bij technische werkloosheid tijdelijk op te trekken.

Bron: Gonna Be (Baloise)

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |