Auto verkopen: wat met je autoverzekering?
Sta je op het punt om je auto te verkopen? Of heb je dat intussen al gedaan? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij je autoverzekering. Wat moet je doen met je autoverzekering bij de verkoop van je auto?
Een essentiële vraag hierbij is waarom je je auto verkoopt:
- Je bent van plan een nieuwe auto te kopen of je hebt al een andere auto gekocht.
- Je hebt de auto niet meer nodig. Je koopt geen andere auto in de plaats.
We leggen je uit wat je in elk van beide situaties precies moet doen.
Er is meer dan één autoverzekering …
Er zijn verschillende opties als je moet kiezen voor een autoverzekering.
De autoverzekering BA Motorrijtuigen is verplicht. Maar de kans is groot dat je jezelf en je auto extra wilt beschermen via enkele keuzeverzekeringen zoals de Grote of Kleine Omnium, een Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand, …
Als je je auto verkoopt, heeft dat een invloed op al de verzekeringen die je nam.
Auto verkopen en een nieuwe auto kopen: pas je autoverzekering aan.
Wil je jouw auto verkopen en ben je op zoek naar een nieuw model? Houd dan bij je keuze rekening met actieve rijhulpsystemen. Die kunnen heel wat voordelen opleveren.
Als je je auto vervangt door een nieuw exemplaar (dat mag ook een tweedehandsauto zijn), dan is het belangrijk dat je tijdig je autoverzekering laat aanpassen.
- Beschik je al over een Europese nummerplaat (formaat 1-AAA-123), dan zal ons kantoor je nieuwe auto onder diezelfde nummerplaat inschrijven. Heb je nog geen Europese nummerplaat, dan zul je een nieuwe moeten aanvragen. Je makelaar regelt dat voor jou. Je oude nummerplaat moet je terugsturen naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Je gaat daarvoor best gewoon langs in het postkantoor.
- Breng ons kantoor op de hoogte. Wij vervangen in je verzekering BA Motorrijtuigen de auto die je verkocht door je nieuwe auto. Wellicht wijzigt je premie ook, bijvoorbeeld omdat het vermogen van je nieuwe auto hoger of lager ligt dan dat van je vorige auto. Het verschil verrekent je verzekeraar bij je eerstvolgende premiebetaling.
- Heb je een Omniumverzekering? Dan moet ook die aangepast worden. Zeker bij een nieuwe wagen of jonge tweedehandsauto is het aangewezen om een omniumverzekering te nemen of je bestaande te updaten. Ons kantoor berekent voor jou de premie voor je nieuw aangekochte auto. Je moet daarvoor je bestelbon of aankoopfactuur bezorgen. Ook bij je omniumverzekering wordt de premie die je al betaald hebt voor de komende periode verrekend. Heb je een oudere tweedehandswagen gekocht, dan is de kans reëel dat je geen omniumverzekering meer wenst. Je kunt dan wel nog een kleine omnium nemen. Bespreek dat zeker met ons.
- Voor je bestuurders-, rechtsbijstands- en bijstandsverzekering is het ook belangrijk te melden dat je van auto (en eventueel ook van nummerplaat) veranderd bent.
Kocht je een tweede auto voor je gezin?
Dan moet je voor die extra auto ook beslissen welke verzekeringen je wilt nemen. Kies je enkel voor de verplichte verzekering BA Motorrijtuigen of neem je best daarbovenop ook een Omniumverzekering, een verzekering Rechtsbijstand, Bijstand en een Bestuurdersverzekering?
Let wel, als je de extra auto als voertuig verzekert voor een van je kinderen, dan beschouwt een verzekeraar dit vaak als een hoger risico waardoor de premie ook hoger kan liggen.
Auto verkopen en geen nieuwe in de plaats? Zet je autoverzekering stop!
Als je je bestaande auto verkoopt omdat je er geen meer nodig hebt en je dus geen andere auto koopt, dan zet je je autoverzekering best gewoon stop. Wat moet je daarvoor doen?
- Breng ons kantoor op de hoogte van de verkoop van je auto.
- Stuur je nummerplaat naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Je krijgt kort nadien een attest dat je nummerplaat geschrapt is.
- Het attest van schrapping bezorg je aan ons.
- De verzekeraar zet je autoverzekering stop en bevestigt dat aan jou. Heb je jouw verzekeringspremie voor de komende periode al betaald? Dan zal de verzekeraar jou het saldo terugbetalen.
Bron: Baloise