Zó geef je CO-intoxicatie geen kans

Iedere herfst- en winterperiode hoor je het opnieuw: bewoner(s) bedwelmd door koolstofmonoxide. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan duizend slachtoffers door CO. Voor een klein aantal onder hen loopt dat fataal af. Maar koolstofmonoxidevergiftiging kan je voorkomen, mits het naleven van enkele eenvoudige regels.

CO of koolstofmonoxide: een stille doder

CO is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij slechte of onvolledige verbranding. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een slecht werkende verwarmingsketel of warmwaterinstallatie op stookolie of gas, maar evengoed een verplaatsbare kachel op petroleum of een sfeerhaard op ethanol. Die CO komt via de ademhaling in het bloed terecht en zorgt ervoor dat onvoldoende zuurstof tot bij de organen raakt. Bij een te grote concentratie aan CO in het bloed spreken we van vergiftiging. En dat kan zorgen voor flauwvallen, coma en uiteindelijk zelfs tot de dood leiden.

Hoe merk je dat je gevaar loopt op CO-vergiftiging?

CO-intoxicatie is heel moeilijk om vast te stellen: het gas is enkel detecteerbaar met apparatuur. De symptomen van intoxicatie lijken sterk op een opkomende griep. Je voelt je misselijk, zwak en je wordt sneller moe bij inspanningen. Bij deze symptomen denken de meesten onder ons helemaal niet aan CO-vergiftiging en is het heel makkelijk om een foute diagnose te stellen.

De belangrijkste symptomen van CO-vergiftiging zijn:

Wees daarom extra alert in volgende situaties:

Wat doe je als je een CO-probleem vermoedt?

Aarzel niet bij het minste vermoeden dat er koolmonoxidegevaar dreigt en handel meteen:

CO-intoxicatie voorkomen, een kwestie van preventie

Slecht onderhouden verwarmingstoestellen en onvoldoende verluchting zijn de grootste boosdoeners bij CO-vergiftiging. Volg enkele simpele vuistregels om ongelukken te voorkopen en de veiligheid van je gezin te waarborgen.

En hoe zit het met de verzekering?

In principe dekt een brandverzekering enkel schade aan goederen en dus niet de lichamelijke schade als je het slachtoffer bent van een brand of CO-vergiftiging. Maar je kan je brandverzekering wel uitbreiden zodat je kan rekenen op een tussenkomst in de hospitalisatiekosten bij een CO-vergiftiging.

Vraag gerust meer info. Ik adviseer je graag: op kantoor, via telefoon of mail.

Bronnen: Belgium.be – rodekruis.be  – antigifcentrum.be 

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |