Sinds juli 2022 heeft België een duidelijke wetgeving rond de elektrische step. Deze wetgeving zet een belangrijke stap richting een veiligere toekomst voor e-steppers en hun omgeving. E-steppers volgen ook best de regels als ze boetes willen vermijden. Ontdek wat de wetgeving rond de elektrische step inhoudt.
Op 1 juli 2022 trad in België een wet in voege rond het gebruik van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen waaronder e-steps. Vroeger kon je met twee personen of meer op één elektrische step cruisen door de straten, afwisselend van fietspad naar voetpad, en die e-step vervolgens willekeurig in een berm of op een voetpad parkeren. Dat is verleden tijd. De overlast en zware ongevallen dreigden immers als donkere wolken boven het plezier en gemak van het gebruik van de e-step.
Een e-stepper moet volgens de nieuwe wet dezelfde regels volgen als een fietser: je mag dus niet meer met je e-step op een voetpad rijden. In een voetgangerszone mag je je uitzonderlijk wel stapvoets met je e-step verplaatsen als die zone voorzien is van een verkeersbord dat dit toelaat.
Voldoende reflectoren, een goed hoorbaar geluidstoestel en voldoende doelmatige remmen. De breedte van je e-step mag niet meer dan 1 meter zijn. Voor meer details kun je de wetgeving raadplegen.
Dat is op dit moment niet verplicht. Toch raden we voor je veiligheid het dragen van een helm aan.
Een e-step die een hogere maximumsnelheid dan 25 km/h kan halen, mag niet op de openbare weg. Check bij de aankoop van een e-step dus zeker de maximumsnelheid.
Neen, om veiligheidsredenen mag je niet meer met twee of meerdere personen op een gewone elektrische step rijden. Dat geldt ook voor niet-gemotoriseerde steps. Op e-steps die speciaal gebouwd zijn voor personenvervoer mag dat nog wel.
Als e-stepper ben je een bestuurder van een voertuig. Net als elke andere bestuurder houd je je best aan de verkeersregels. Onder andere met de gsm in de hand met je e-step rijden, is uit den boze.
Let op: Heb je een e-step met een zadel? Dan is de kans zeer groot dat je de regels voor gebruik van bromfietsen en niet van fietsen moet volgen. De meeste e-steps met zadel vallen namelijk onder de categorie bromfiets. Hier vind je meer info over de regels voor bromfietsen.
Vergeet bij aankoop zeker niet te controleren of je over alle documenten beschikt zodat je e-step met zadel verzekerd en ingeschreven kan worden. Ben je helemaal in orde? Dan mag je met je e-step met zadel op de openbare weg.
Check dan zeker de regelgeving van dat land rond het gebruik van e-steps. Zo verbiedt bijv. Nederland in 2022 nog het gebruik van de meeste types van e-steps op de openbare weg. Zij verwachten een nieuwe wetgeving hierrond begin 2023. Het is eveneens wachten op een Europese regelgeving rond het gebruik van e-steps.
Een verzekering voor je elektrische step is niet verplicht. Na de aankoop kun je onmiddellijk met je elektrische step op de openbare weg rijden als je de wetgeving volgt.
We raden wel aan je via een familiale verzekering te beschermen tegen schade aan derden. Wil je ook je elektrische step beschermen tegen diefstal en eigen schade? Verzekeraars bieden daarvoor oplossingen aan. Soms is de e-step verzekerd binnen een fietsverzekering.
Let op: Voor een e-step met zadel gelden andere regels. Als je e-step met zadel als een bromfiets klasse A of klasse B wordt beschouwd, moet je die verplicht verzekeren volgens de WAM-wet. Hiervoor kun je een BA Motorrijtuigen afsluiten als je die nog niet hebt voor je e-step.
Ten slotte kan een ongevallenverzekering eveneens voor meer gemoedsrust zorgen.
Voor meer informatie hierover kan je ons steeds contacteren.
Uit onderzoek blijkt dat vooral onervaren bestuurders van een e-step betrokken zijn bij ongevallen. Er bestaan opleidingen die je de knepen van het vak van de e-step aanleren of verbeteren. Je kunt die opleidingen online terugvinden. Een goede raad is sowieso om de wetgeving en regels te volgen, rustig te rijden en om rekening te houden met andere weggebruikers.
Bron: Baloise Insurance