Welke verzekeringen heeft een kotstudent nodig?

Met de start van het nieuwe academiejaar nemen tienduizenden studenten hun intrek in een studentenkamer. Ze kijken enthousiast uit naar het bruisende kotleven en liggen meestal enkel wakker van de locatie, de inrichting en hun kotgenoten. Toch is het niet onbelangrijk om ook eens stil te staan bij de verantwoordelijkheden die het leven “op kot” met zich meebrengt. Een kotstudent is immers zoals elke gewone huurder aansprakelijk voor schade aan het gebouw waarin hij huurt en voor schade aan derden. Een goede aansprakelijkheidsverzekering is dus een must, net als een inboedelverzekering voor diefstal of beschadiging van persoonlijke bezittingen in de studentenkamer.

Welke verzekeringen heeft een kotstudent nodig?

Op kot zitten staat meestal synoniem voor veel sociale contacten, bezoekjes van medestudenten en een goed gevulde activiteitenkalender. Geen wonder dus dat er in de studentenhuizen al eens ongelukken gebeuren, vooral door een vergetelheid in al die drukte: een student laat het kookvuur aanstaan of hij vergeet de kraan in de badkamer dicht te draaien. Bij brand- of waterschade op kot wordt de student als huurder aansprakelijk gesteld, tenzij hij kan bewijzen dat de schade door “overmacht” (buiten zijn schuld) ontstaan is. Een kotstudent heeft dus een brandverzekering nodig die zijn huurdersaansprakelijkheid dekt.

Met het toenemend aantal waardevolle elektronicatoestellen dat studenten op kot bewaren, is het ook nuttig om een waarborg “diefstal” te voorzien in de brandpolis.

Daarnaast is een familiale verzekering aangewezen, die tussenkomt als de student schade toebrengt aan derden (bv. een medestudent die hij verwondt tijdens het koken).

Moet de student daarvoor aparte polissen afsluiten?

Het kot van een student die nog bij zijn ouders thuis gedomicilieerd is, wordt bijna altijd mee gedekt door een uitbreiding in de brandverzekering die de ouderlijke woonst dekt. Hetzelfde geldt voor de diefstalverzekering en de familiale verzekering.

Als de student niet meer bij zijn ouders gedomicilieerd is, moet hij zelf de nodige verzekeringen afsluiten om zich te dekken voor schade aan het gehuurde eigendom, de inhoud en derden.

Waarop moeten (ouders van) studenten letten?

En wat bij studeren in het buitenland?

Net als een verblijf op kot in België wordt ook studeren in het buitenland doorgaans mee gedekt door de brand- en familiale verzekering van de ouders. Wel komen er bij een studieverblijf in het buitenland nog andere risico’s kijken, waarvoor de student best een reisbijstandsverzekering afsluit. Wanneer het internationaal avontuur langer dan drie maanden duurt, heeft dat ook z’n gevolgen voor de hospitalisatieverzekering van de student. Informeer u daarom best altijd bij uw makelaar en de onderwijsinstelling.

Voor meer info kan u ons steeds contacteren.

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |