Checklist autovakantie: vertrek zonder zorgen met je auto op reis

Een checklist voor je autovakantie nodig? Maakt niet uit of je binnenkort een toffe autovakantie met je gezin of een roadtrip met je vrienden op de planning hebt staan. Een checklist voor je autovakantie komt altijd van pas. Vertrek veilig en zonder zorgen op reis met je auto.

Checklist autovakantie: documenten

 1. Autodocumenten: neem de originele autopapieren mee wanneer je op autovakantie vertrekt (verzekeringsbewijs, keuringsbewijs, inschrijvingsbewijs). Neem geen kopieën. Zo vermijd je een boete.
 2. Rijbewijs: als je hebt afgesproken om tijdens je autovakantie met verschillende bestuurders afwisselend te rijden, is het handig dat elke bestuurder snel en gemakkelijk zijn rijbewijs kan tonen indien nodig.
 3. Identiteitskaarten van iedereen die mee op autovakantie is
 4. Vignetten: koop op voorhand alle vignetten die verplicht zijn voor de landen waar je door rijdt

Houd al deze documenten binnen handbereik. Zo verlies je tijdens een eventuele controle geen tijd omdat je in je bagage naar de nodige documenten moet zoeken. 

Wil je echt zeker zijn? Neem dan kopieën van je belangrijkste documenten en bewaar ze in je bagage. Zo heb je bij verlies of diefstal tijdens je autovakantie toch nog altijd een bewijs bij de hand.

Checklist autovakantie: wat neem je mee in de auto?

Binnen handbereik tijdens de autovakantie:

 1. Zorg ervoor dat je altijd een beetje cash geld in je auto hebt liggen voor betaaltoiletten in wegrestaurants, voor péages, …
 2. Ook al vertrek je op tijd, de kans dat je tijdens je autovakantie ergens in de file belandt, is groot. Voorzie daarom altijd genoeg eten en drinken voor tijdens je autorit, zeker als je een lange rit voor de boeg hebt.
  • Neem voldoende rustpauzes. Ben je de enige bestuurder? Dan is het zeker belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Strek regelmatig je benen. Ook voor je concentratievermogen is het beter om een keertje meer te stoppen onderweg. 
 3. Het klinkt logisch om de reservesleutels van je auto thuis in je lade te laten liggen of aan een vertrouwd persoon thuis te geven. Maar tijdens een autovakantie is het toch wel handig om een reservesetje sleutels bij te hebben. Duid een van je medereizigers aan als verantwoordelijke om de reservesleutels bij te houden. De kans dat je ze allebei verliest, is miniem.

In de koffer tijdens de autovakantie:

 1. gevarendriehoek
 2. fluohesjes voor iedereen
 3. startkabels
 4. krik
 5. EHBO-koffer

Checklist autovakantie: wat breng je op voorhand in orde?

 1. Een klein onderhoud van je auto voor je op autovakantie vertrekt, is geen overbodige luxe. Controleer:
  • oliepeil
  • bandenspanning
  • koelvloeistof
  • ruitenreiniger 
 2. Zorg ervoor dat jouw navigatiesysteem helemaal up-to-date is. Verkeerd rijden zorgt meestal voor grote ergernissen tijdens een autovakantie en niet alleen bij de bestuurder.
 3. Als je op skireis vertrekt of een wintervakantie plant, dan denk je beter ook aan winterbanden. Controleer ook zeker de regels rond de skihelmplicht en aansprakelijkheidsverzekering.
 4. Rijd je naar de zon? Voorzie dan zonneschermen. Je medepassagiers zullen je dankbaar zijn.
 5. Leg kledij klaar die goed zit. Draag gemakkelijke schoenen tijdens het rijden. Rijden met je teenslippers of dikke sneeuwbotten is echt geen goed idee. 
 6. Maak een inpaklijst voor je autovakantie zodat je geen spullen vergeet (kleding, apotheek, toiletartikelen,…)
 7. Plan de vertrekdatum van je autovakantie in op een rustig moment. Probeer rekening te houden met de zogenaamde zwarte zaterdagen. Het is ook altijd een goed idee om ’s avonds of ’s nachts te rijden. Dan is het namelijk veel rustiger op de baan, slapen de kinderen op de achterbank en heb je minder last van files en dat zorgt voor minder stress tijdens het rijden. Een goede start dus om je autovakantie te beginnen.
 8. Ben jij iemand die altijd tot de laatste moment wacht met tanken? Neem onderweg geen risico’s en tank op tijd. Je wilt tijdens je autovakantie echt niet ergens afgelegen zonder benzine vallen.
 9. Informeer je over de afwijkende verkeersregels in andere landen.

Bron: Baloise Insurance

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |