Doe ik best aan pensioensparen via een fonds of een verzekering?

Zo’n 2,5 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Daarmee bedoelen we de mogelijkheid waarbij je jaarlijks maximaal € 990 (of € 1.270) kan sparen. Goed idee dat pensioensparen, want terwijl je spaart, geniet je jaarlijks van een belastingvermindering van 30 % of 25 %, afhankelijk van het bedrag dat je stort. Maar spaar je nu best via een pensioenspaarfonds of via een levensverzekering? Dat hangt van jouw profiel af: ben je een “dynamische” of een “defensieve” spaarder?

Jij kiest het bedrag en de financiële instelling voor je pensioensparen

Naast de keuze welk bedrag je jaarlijks stort – een keuze die impact heeft op het fiscaal voordeel – moet je ook kiezen bij welke instelling je gaat pensioensparen. Daarvoor kan je terecht bij zowel banken als verzekeraars. Maar belangrijker dan de keuze voor een bank of een verzekeraar, is welke spaarformule je kiest: een pensioenspaarfonds of een van de levensverzekeringen (een levensverzekering in het kader van pensioensparen noemen we hier verder een pensioenspaarverzekering).

2 verschillende spaarvormen: pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering

Een pensioenspaarverzekering (tak21) is veilig en rendabel

In een pensioenspaarverzekering (van het type tak21) bouw je rendement op doordat een gewaarborgde interestvoet wordt toegekend aan de premie die jij betaalt. Die interestvoet kan variëren maar ligt per storting vast tot de einddatum. Zo bouw je zonder schommelingen in alle zekerheid en veiligheid een kapitaal op. Bovenop het gewaarborgde rendement kan de verzekeraar ook nog een extra rendement toekennen in de vorm van een winstdeelname. Dat zal het geval zijn als hij er zelf in slaagt op de financiële markten een voldoende hoog beleggingsresultaat te behalen.

Dit type verzekeringen is dus vooral bedoeld voor de eerder defensieve spaarder. Ondanks de veilige strategie leverden de tak21-pensioenspaarverzekeringen de laatste 10 jaar een rendement van 3,5 % op.

Pensioenspaarfondsen: meer risico, potentieel hoger rendement

Pensioenspaarfondsen beleggen hoofdzakelijk in aandelen en obligaties, in een verhouding die door de overheid is opgelegd. Het rendement van de klant hangt af van de onderliggende effecten en is pas definitief gekend als het kapitaal wordt uitbetaald.

Met een pensioenspaarfonds kan je hopen op meer rendement maar of dat lukt, zal pas duidelijk zijn bij de uitbetaling van het eindbedrag. De ervaring van de voorbije decennia toont wel aan dat ze op lange termijn doorgaans hogere rendementen boeken maar alles hangt af van de periode waarin werd gespaard.

De pensioenspaarder in een fonds moet wel eerder een dynamisch risicoprofiel hebben en kunnen leven met de schommelingen. Zo daalden de pensioenspaarfondsen in 2018 maar liefst 8 % in waarde. Bovenop de gegarandeerde rente haalden pensioenspaarverzekeringen in 2018 dus een beter rendement dan de pensioenspaarfondsen.

Voor de ‘durvers’: Ook verzekeraars hebben fondsen (tak 23)

Wie toch niet vies is van een beetje risico om een hoger rendement te behalen, hoeft daarvoor niet noodzakelijk bij de bank te zijn voor een pensioenspaarfonds. Ook verzekeraars bieden de mogelijkheid om – binnen een levensverzekering – de premies voor pensioensparen te investeren in fondsen. In dat geval spreken we van een pensioenspaarverzekering van het type tak23, verbonden aan beleggingsfondsen. Beide types kunnen ook gezamenlijk in één polis worden aangeboden. Dan spreken we van een tak44-verzekering. Die biedt de mogelijkheid om binnen één contract keuzes te maken en bij te sturen.

Je “spaarprofiel” kan veranderen in de loop van je carrière. Hou je opties open met een levensverzekering tak44

Jonge mensen krijgen vaak het advies om te investeren in een fonds. Dit omdat er dan nog een voldoende lange beleggingshorizon blijft om eventuele zwakkere beursjaren te compenseren. Tijdens de laatste 10 of 15 jaar van je carrière kan je dan kiezen voor een veiligere tak21-pensioenspaarverzekering. Maar daarvoor kun je enkel terecht bij een verzekeraar dus moet je op dat moment overstappen van je bank naar een verzekeraar. Door in het begin te kiezen voor een pensioenspaarverzekering die de takken 21 en 23 combineert, vermijd je dat. Wie een tak44-levensverzekering van het pensioensparen neemt, kan alle opties bij dezelfde instelling openhouden tot de einddatum.

Bron: Baloise Insurance

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |