Waarom is pensioensparen een goed idee?

Jouw pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar toch is het iets waar je je best vandaag al mee bezig houdt. Want als je nu start met pensioensparen, geniet je nu én later van de voordelen.

Pensioensparen heeft twee grote voordelen:

Gemiddeld bedraagt het wettelijk pensioen 60% van jouw laatste salaris. Niet genoeg dus om na je pensioen dezelfde levensstandaard te genieten. Daarom is het noodzakelijk om dit pensioen aan te vullen met pensioensparen. Benieuwd hoeveel jouw wettelijk pensioen zal zijn zonder extra pensioensparen? Ga dan een kijkje nemen op MYPENSION.BE.

Bovendien is pensioensparen heel flexibel. Je kan al een minimumbedrag per maand sparen en je kan de grootte van jouw stortingen aanpassen. Hou wel in het achterhoofd dat jouw geld in principe vast zit tot aan jouw pensioen. Wil je dit vroeger opvragen, dan komen hier wel wat kosten bij kijken (tot 33% belastingen). Ga dus zeker goed na wat je maandelijks kan missen.

Je geniet trouwens niet enkel na je pensioen van jouw spaarinspanningen. Pensioensparen levert immers een mooi fiscaal voordeel op, wat jaarlijks een fikse belastingvermindering betekent.

Wat is mijn fiscaal voordeel precies?

Hoeveel pensioensparen je opbrengt, hangt af van het bedrag dat je stort. In België heb je de keuze tussen twee mogelijkheden: ofwel stort je een maximumbedrag van 990 euro, ofwel wil je meer sparen en stort je maximum 1.270 euro.

Wil je meer sparen dan het eerste fiscaal plafond van 990 euro, dan moet je elk jaar deze keuze om meer te sparen expliciet bevestigen. Stort je meer dan dit eerste plafond zonder dit expliciet akkoord, dan kunnen wij dit bedrag boven de 990 euro niet aanvaarden en zal dit worden teruggestort op uw rekening.

In deze tabel vind je de overeenstemmende fiscale voordelen.

Twee pensioenspaar-plafondsFiscaal maximum-pensioenspaarbedragTarief belastingverminderingMaximumbedrag belastingverminderingBelastingvermindering na 30 jaar
Eerste mogelijkheid990 euro30%297 euro8.910 euro
Tweede mogelijkheid1.270 euro25%317,5 euro9.525 euro

Opgelet, wanneer je ervoor kiest om meer dan 990 euro te sparen, ga dan voor minimaal 1.188 euro. Want tussen de 990 en 1.188 euro zal jouw belastingvermindering lager uitvallen dan als je 990 euro zou sparen.

Interesse? Neem vandaag nog contact op!

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |