Hoe vermijd ik dat mijn auto slipt op een gladde weg?

Je auto kan in de winter door toedoen van regen, sneeuw of ijzel onverwacht slippen op een stukje gladde weg. Niemand maakt dat graag mee. Wil je schade aan je auto en het eigendom van anderen voorkomen? Lees dan de tips om weer controle over je auto te krijgen.

Wat te doen tijdens het slippen?

Elke autoband heeft een raakvlak van amper 15 vierkante centimeter. Daarom is het belangrijk om dat geringe contact met de weg zo goed mogelijk te onderhouden, vooral wanneer het in de winter glad is op de baan door regen, sneeuw of ijzel. Je wilt natuurlijk vermijden dat je auto slipt.

Pas deze tips toe en krijg controle over je auto als die in de winter op een gladde weg begint te slippen.

1. Rijd op winterbanden

Winterbanden komen de veiligheid, tractie en controle ten goede en mogen niet ontbreken bij de auto van een weerbewuste automobilist.

2. Stop met gas geven tijdens het slippen

Begint je auto te slippen? Haal dan in eerste instantie de voet van het gaspedaal en rem (indien mogelijk) niet.

3. Rem op de juiste manier

Alle moderne auto’s beschikken over ABS (antiblokkeersysteem). Zo’n systeem zorgt ervoor dat wielen niet blokkeren op een glad wegdek. ABS kan pas goed werk verrichten als je de remdruk op peil houdt. Houd de rem volledig ingetrapt als je bij het remmen ervaart dat de auto begint te glijden. Beschikt je auto niet over ABS, dan is het raadzaam om pompend te remmen.

4. Kijk in de gewenste richting tijdens het slippen

Het is heel belangrijk om tijdens het slippen te blijven kijken naar het punt waar je met je auto naartoe wilt en niét naar het obstakel. Kijk je naar de vangrail, de tegenligger of het verkeersbord omdat je vreest dat je die zult raken, dan zal dat ook gebeuren.

5. Vermijd wielspin

Zit je auto vast in de sneeuw? Vermijd dan dat je wiel gaat spinnen. Daardoor graaft de auto zich nog dieper in. Een klein sneeuwschopje brengt vaak redding. Indien nodig vraag je hulp aan andere weggebruikers om je terug op de baan te krijgen. Het ESP-systeem van je auto uitschakelen kan helpen wanneer je vast zit.

6. Oefening baart kunst

Wil je beter en veiliger rijden? Het grootste advies luidt dan: oefenen, oefenen, oefenen. Trek erop uit en zoek bijvoorbeeld een leeg en groot parkeerterrein waar je je rijtechnieken kunt aanscherpen. Nog beter is het volgen van een rijtraining waarbij je hulp krijgt van ervaren specialisten. Naast leerzaam is dat ook nog eens ontzettend leuk!

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |