Als je schade veroorzaakt aan derden, dan verplicht de wet jou om die schade te vergoeden. Stel, je bent met de fiets onderweg, let even niet op en rijdt op het zebrapad een bejaarde dame omver. De vrouw is gewond, haar kledij is beschadigd en haar handtas is stuk. Omdat jij verantwoordelijk bent, moet je haar ziekenhuiskosten en haar materiële schade vergoeden. De familiale verzekering doet dat in jouw plaats. Alleen de franchise zal je zelf moeten betalen. Je bent niet verplicht om een familiale verzekering af te sluiten voor jou en je gezin, maar het is wel een aanrader want een ongeluk zit in een klein hoekje. Een familiale verzekering bespaart je een financiële kater.
Een familiale verzekering dekt niet enkel jou, maar ook alle gezinsleden die samen met jou onder hetzelfde dak wonen. Ook je kinderen die op kot zitten. In bepaalde gevallen zijn zelfs je huisdieren verzekerd! Geen overbodige luxe met een speelse hond in huis, toch?
Komt er iemand je tuin onderhouden of je huis poetsen? Dan is de schade die zij veroorzaken aan derden verzekerd via de firma waar zij tewerkgesteld zijn. Stel dat je poetsvrouw per ongeluk een bloembak vanop de eerste verdieping naar beneden laat vallen, pardoes door de autovoorruit van de buurman. Je buurman komt kwaad bij jou de schade aangeven. Geen zorgen! Heb je een familiale verzekering? Dan komt die tussen en zal je verzekeraar jouw aansprakelijkheid betwisten en je buurman doorverwijzen naar de verzekeraar van de poetsfirma.
Doe je aan co-ouderschap met je ex? Dan zijn je kinderen gedekt via jouw familiale verzekering, ook wanneer ze bij je ex-partner zijn.
Je familiale verzekering biedt overal in Europa dekking (en bij sommige verzekeraars ook wereldwijd). Je bent dus ook verzekerd als je bijvoorbeeld brandschade zou veroorzaken aan je vakantiewoning in Spanje. Hou er wel rekening mee dat sommige verzekeraars ruimere waarborgen bieden in hun familiale verzekering dan andere.
Neen, met dat misverstand maak je beter snel komaf. Ook gezinnen zonder kinderen en alleenstaanden kunnen schade veroorzaken en hebben er dus alle belang bij om een familiale verzekering te nemen. Ook schade door je hond is verzekerd.
Belangrijk om weten: je familiale verzekering vergoedt schade aan derden. Dat is iedereen behalve de personen die onder jouw familiale verzekering vallen. Als je dochtertje je smartphone in bad laat vallen, heb jijzelf schade, maar zal je familiale verzekering niet tussenkomen. Keren we even terug naar ons voorbeeld van je poetsvrouw en de bloembak: als die op de voorruit van jouw wagen terechtkomt, is er geen dekking van de familiale verzekering. Enkel schade aan derden is verzekerd.
De waarborgen die verzekeraars in hun familiale verzekering bieden, kunnen verschillen van maatschappij tot maatschappij. Zo zijn opzettelijk veroorzaakte schade en schade die veroorzaakt wordt door grove schuld vaak niet gedekt als de verzekerde minstens 18 jaar oud is, al hanteren sommige verzekeraars een lagere leeftijdsgrens.
Je familiale verzekering bevat een franchise. Het bedrag van de franchise wordt maandelijks aangepast. Het is een deel van de schadevergoeding dat je zelf moet betalen als je schade veroorzaakt. Een voorbeeld: je zoon morst zijn fruitsap over de tablet van een vriendje. De tablet is reddeloos verloren en de schadevergoeding bedraagt 750 euro. Jij betaalt dan het bedrag van de franchise en je verzekeraar betaalt de rest.
Een rechtsbijstandsdekking helpt je om je schade terug te krijgen van de aansprakelijke partij en biedt zo een belangrijke meerwaarde aan je familiale verzekering. Het gaat evenwel om een optionele dekking: je kunt dus zelf kiezen of je die wil of niet.
Heb je vragen over wie en wat er in je familiale verzekering verzekerd is? Neem gerust contact met ons op.