De centrale verwarming zetten we in de herfst en de winter al snel een graadje hoger. Het nadeel; je energiefactuur schiet de hoogte in. Wij geven je een aantal tips om tijdens koude dagen te besparen op de verwarmingskosten van je woning.
De gemakkelijkste bespaartip: verwarm jezelf met een extra laagje kleren en zet de verwarming 1 graad lager gedurende de volledige dag. Dit zorgt meteen voor een besparing van 7% op de energiefactuur!
De gewenste temperatuur is vanzelfsprekend verschillend per kamer. Stel daarom de verwarming individueel af per kamer:
De individuele warmteregelaars op elke verwarming zijn meestal in te stellen met 5 standen. Deze komen overeen met:
‘s Nachts zet je de verwarming beter niet volledig uit. Anders verbruik je ‘s ochtends extra veel energie om je ruimtes weer op te warmen. Als je verwarmingskosten wil besparen, is dat dus geen goed idee.
Net zoals je zelf een extra trui kunt aandoen, is het ook interessant je warmwaterleidingen lekker in te pakken. Die leidingen verliezen namelijk onderweg heel wat warmte waardoor onnodig energie wordt verspild. Ga aan de slag met een aantal isolatiebuizen uit de doe-het-zelfzaak en bespaar meteen heel wat energie en verwarmingskosten. Een isolatiemantel uit polyethyleen kost slechts enkele tientallen euro’s en heb je na een aantal maanden al terugverdiend via je energiefactuur.
Droge lucht is gemakkelijker op te warmen dan vochtige lucht. Geen goed ventilatiesysteem? Zet ‘s ochtends een half uurtje het raam open.
Hoewel het goed is om je huis te verluchten, moet je er wel voor zorgen dat de tocht niet door de kleine spleten langs het venster naar binnen kan. Probeer die zo goed mogelijk te dichten.
Het gebruik van gordijnen en (rol)luiken kan voor een energiebesparing van 5% zorgen door hun isolerend effect.
Elke gebruiker van een centrale verwarmingsketel is wettelijk verplicht periodiek onderhoud te laten uitvoeren door een erkende vakman. Hoe vaak dit moet gebeuren, is afhankelijk van een aantal variabelen zoals het type brandstof, vermogen en de regio waar je woont.
Meer weten over deze regelgeving? Op de verwarmingswegwijzer van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie.
Een goed onderhouden verwarmingsketel zorgt voor een hoger rendement. Hij verbruikt minder brandstof, waardoor je op je verwarmingskosten bespaart. Bovendien pak je preventief je installatie aan waardoor minder grote herstellingskosten nodig zullen zijn. Een slecht onderhouden toestel moet immers sneller hersteld of vervangen worden.