Hoe kan ik veilig online winkelen?

Online shoppen heeft het leven makkelijker gemaakt. Een paar keer klikken en je hebt alles wat je nodig hebt zonder zelfs maar buiten te komen. Maar daar zijn ook risico’s aan verbonden. Betaalde bestellingen die niet geleverd worden, verkeerde leveringen, namaak-merkproducten, producten van slechte kwaliteit … Het is belangrijk om je tegen de gevolgen van dergelijke fraude en onbetrouwbare webshops te beschermen. Leer met onze tips onbetrouwbare webshops herkennen en online veilig betalen.

Een niet te missen koopje? Of een onbetrouwbaar aanbod?

Cybercriminelen maken gretig misbruik van het feit dat je tegenwoordig alles online kunt kopen. Door het opzetten van valse webshops troggelen ze je geld af zonder te leveren of plunderen ze je rekening. Doordat ze gekende logo’s namaken en de extensie ‘.be’ gebruiken, zijn valse webshops steeds minder gemakkelijk te onderscheiden van de echte. Wanneer is iets een niet te missen koopje en wanneer een onbetrouwbaar aanbod? Lees verder om zorgeloos veilig online te shoppen.

Hoe zie ik dat een webshop onbetrouwbaar is?

Je vertrouwt vooral op veilige, bekende en grote webshops voor je online aankopen. Maar wat als je een advertentie ziet voor een onbekende webshop met een mooie aanbieding?

Er zijn tal van manieren om na te gaan of je bij een veilige en betrouwbare webshop winkelt en betaalt. Met deze zes tips ben je alvast op de goeie weg.

1. Controleer de contactgegevens van de webshop

Ga even na of het e-mailadres, telefoonnummer, adres van de maatschappelijke zetel en eventueel ook het ondernemingsnummer allemaal correct zijn. Vind je geen contactgegevens op de webshop? Dan is de kans groot dat het om een onveilige webshop gaat.

Vaak staan er op malafide webshops ook veel taalfouten.

2. Controleer de URL van de webshop

Begint de URL van de webshop met “https://”, dan gaat het om een beveiligde webshop. De laatste ‘s’ staat voor secure, dus veilig. Meestal is zo’n webshop veilig om aankopen te doen.

3. Onveilige webshops bieden vaak extreme kortingen

Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook. Kom je merkproducten tegen die in de winkel €1.000 kosten maar die de webshop voor € 500 aanbiedt? Dan mag je er vrij zeker van zijn dat het om oplichting of namaak gaat.

4. Lees de verkoopvoorwaarden van de webshop

Er zijn twee dingen die we meestal gewoon negeren tijdens het online winkelen: de verkoopvoorwaarden en de bescherming van privacy. Eigenlijk moet je deze altijd nauwgezet nalezen.
Stel jezelf vooral de volgende vragen:

5. Zoek recensies van de webshop op

Iedereen deelt z’n mening wel eens op het internet. Vaak moet je die met een korreltje zout nemen. Maar als een webshop verschillende slechte recensies heeft, mag je dat zéker interpreteren als een waarschuwing.

6. Is de webshop gekeurd?

Betrouwbare en veilige webshops verdienen een keurmerk. Dat betekent dat de webshop gekeurd is qua veiligheid voor de klant. Zoek dus zeker naar keurmerken zoals safeshops.be of Becommerce.be. Vind je die logo’s op de webshop, surf dan naar de website van het keurmerk en kijk of je de betreffende webshop vindt.

7. Betaalmogelijkheden van de webshop

Betrouwbare webshops geven je verschillende manieren om te betalen. Cybercriminelen zijn vooral uit op jouw bankgegevens. Kun je enkel betalen met je kredietkaart? Dan is dat verdacht. 

Wees dus extra alert vóór je een artikel in een onlinewinkelmandje plaatst en je jouw betaalgegevens ingeeft.

Te laat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank.

Hoe kan ik veilig online betalen?

Je hebt in een webshop gevonden wat je zocht. Dus tijd om te betalen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je bankgegevens niet gestolen worden?

1. Betalen in een veilige omgeving

Gebruik zéker geen openbare wifi-omgevingen om je online aankopen te doen. Dat is vragen om problemen. Stel je aankoop eventjes uit tot je thuis veilig op de wifi zit.

2. Betalen via een veilige pagina

Er moet absoluut een slotje of een sleuteltje in de URL-balk staan, wat erop wijst dat je op een streng beveiligde pagina van de webshop zit. Ook de “https://” is een absolute must.

3. Betalen met GSM

Volgens BeCommerce.be zijn we in België nog altijd een beetje wantrouwig tegenover betalen met de smartphone. Zeker als het over grote bedragen gaat. Gelukkig heb je tegenwoordig vaak een vingerafdruk én een pincode nodig om een transactie uit te voeren via je smartphone, wat de kansen op misbruik bij online shoppen flink verlaagt.

4. Betalen met computer

Voor grote aankopen vertrouwen we in België nog altijd vaak op de laptop of de computer. De meest betrouwbare manier van betalen is nog altijd via de digipass van je bank.

5. Controleer je rekening

Heb je online gewinkeld en twijfel je of alles veilig is verlopen? Controleer regelmatig je rekeninguittreksels.

Met een cyberverzekering bescherm je jezelf en je gezin tegen de gevolgen van cybercriminaliteit.
Maak een afspraak en we bekijken dit samen.

Bron: Baloise Insurance

TERUG NAAR NIEUWS ARCHIEF

KANTOOR HINGENE
Cesar Van Kerckhovenstraat 2A
2880 Hingene (Bornem)

FSMA 0734.980.777

KANTOOR NIEL
Jozef Wauterslaan 17
2845 Niel

© Copyright 2022 Baeyaert Imbaver BV | Alle rechten voorbehouden aan Baeyaert Imbaver BV | Design & Hosting by Bolder | Privacybeleid |